Acryla Gouache review

Een paar maanden geleden kwam ik een bijzonder nieuw materiaal tegen. Ik was op zoek naar nieuwe gouache toen ik de naam Acryla Gouache tegenkwam. Mijn nieuwsgierigheid naar dit voor mij onbekende product was gewekt.

Holbein
Een Japans bedrijf genaamd Holbein produceert deze verf. Holbein staat bekend als producent van hoge kwaliteit materialen. De Acryla Gouache die ze aanbieden bevat, aldus de website, een hoge concentratie pigment. Ze produceren dan ook alleen Artist Quality verf en geen oefenmateriaal (andere merken doen dit nog wel eens, die hebben dan ook een lijn met mindere kwaliteit producten waar ze hun naam aan verbinden).

Wat is het?
De naam van de verf spreekt al tot de verbeelding. Is het acrylverf of gouache? Het antwoord is dat het een mix is. Traditionele gouache is gemaakt van Arabische gom, en bij Acryla Gouache is het bindmiddel een acrylhars. Dit zorgt ervoor dat de verf, in tegenstelling tot gewone gouache, niet opnieuw te activeren is met water. Daarnaast is de verf dekkender dan gewone acrylverf. Acryla Gouache is wel, net als normale gouache en acrylverf, met water te verdunnen. De verf droogt mat op, en de website van Holbein geeft aan dat de kleur niet veranderd door het drogen van de verf. Dit gebeurd met normale gouache nog wel eens, en kan zorgen voor ((on)aangename) verassingen. 

Mijn ervaringen
Ik ben enorm fan van de verf, op dit moment zijn de leuke tubes zelf favoriet om mee te schileren. De matheid van de verf spreekt me erg aan, hoewel het iets minder opaak oogt dan traditionele gouache. Het niet opnieuw kunnen activeren van de verf heeft voor mij zijn voor- en nadelen.

Nadelen zijn dat je niet met dezelfde verf een stukje bij kunt werken, of in de achtergrond langer kunt blijven prutsen aan een kleur. Je moet er rekening mee houden dat de verf op je pallet snel op kan drogen, en je het niet opnieuw kunt gebruiken. Je gebruikt de verf rechtstreeks uit de tube (uiteraard op je palet), omdat je het niet kan her-activeren kun je het niet verwerken tot napjes. Ik zorg er dan ook voor dat ik niet teveel verf op mijn palet doe voor kleine priegelwerkjes, en zorg dat ik een tekening meestal ook af kan maken als ik eraan begin😉.

Een heel fijn voordeel is dat je in lagen kunt werken! Halleluja voor in laagjes werken. Lekker lijntjes goed bij kunnen werken door eroverheen te verven is heel prettig. De kleuren lijken ook voller dan traditionele gouache, maar dat kan ook aan de mooie pigmenten van de verf liggen.

 

 

 

 


De verf is van een goede consistentie en mengt goed, en tussen natte verf en droge verf zit inderdaad weinig kleurverschil. Dit zorgt voor een hoop controle over de werken die je maakt. De verf lijkt lichtecht, en verkleurt (nog) niet. Ik heb de verf nu een paar maanden in gebruik, dus erg betrouwbare info over de lichtechtheid kan ik je nog niet geven.

Zoals bij zoveel verfsoorten dekt de ene kleur mooier dan de andere, en droogt de ene Acryla Gouache tint mooier op dan de andere. Sommige kleuren hebben de neiging iets glimmender te zijn dan anderen. Maar zelf vind ik dit geen belemmering, de afwerking blijft over het algemeen mat en opaak. Elk pigment heeft zijn eigen kwaliteit en dat is bij deze verf niet anders.

Mijn conclusie
Zoals je hierboven op de voorbeelden kan zien, geeft de verf volle, diepe kleuren, en behoudt het een sfeer van gouache. Beide soorten verf hebben voor- en nadelen, maar voor mij staat deze variant van de verf even op nummer 1, door de mogelijkheid in lagen te werken.

Heb jij hier weleens mee gewerkt? Wat vond je ervan? Erg benieuwd naar jullie ervaringen! p.s. de reactie-robot is hoofdlettergevoelig!